Pomen imena in logotipa

IME DRUŠTVA:

Dolgo časa smo iskali primerno ime za naše društvo, nazadnje pa smo ugotovili, da smo ga ves ta čas imeli pred nosom. Ime Diaslog je namreč sestavljeno in prvih treh črk in zadnje besede polnega imena društva, ki se glasi Društvo Diaslog – Diabetes in zdrav življenjski slog (torej Dia + slog = Diaslog).

LOGOTIP DRUŠTVA:

  • Krog modre barve predstavlja podporo Svetovnemu dnevu diabetesa. Svetovni dan diabetesa praznujemo od leta 1991, ko sta se Svetovna federacija za diabetes (IDF) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) s tem odzvali na naraščajočo grožnjo zdravju prebivalstva zaradi diabetesa. Leta 2007 so ta dan razglasili za Svetovni dan diabetesa tudi v Združenih narodih, univerzalni simbol zanj pa je postal modri krog, ki daje diabetesu globalno identiteto. Svetovni dan diabetesa se praznuje 14. novembra, na dan, ko se je rodil kanadski zdravnik Frederick Banting, ki je skupaj z Charlesom Bestom leta 1922 odkril inzulin. Svetovni dan diabetesa obeležujejo v več kot 160 državah, članicah Združenih narodov po vsem svetu, pri čemer se v kampanjo vključujejo diabetične organizacije, nevladne ustanove, zdravstveno osebje, ljudje z diabetesom in njihove družine ter farmacevtska podjetja, ki zagotavljajo zdravila in pripomočke za zdravljenje diabetesa.
  • Tri puščice modre barve v krogu predstavljajo tri obvezne sestavine zdravega življenjskega sloga, in sicer zdrav način prehranjevanja, redno telesno oziroma fizično aktivnost in dobro mentalno oziroma psihično počutje. Tri puščice so usmerjene v isto smer, tako da ena vodi k drugi, druga k tretji, tretja k prvi in tako naprej. Gre za nikoli zaključen krog, kar pomeni, da je v življenju vedno potrebno upoštevati vse tri sestavine, če želimo ohranjati zdrav življenjski slog. Že brez ene od teh sestavin se zdrav življenjski slog poruši.
  • Rdeča pentlja na sredini kroga predstavlja življenje kot darilo. Predstavlja pa tudi darilo, ki vam ga podarja društvo v obliki pomoči, kako živeti zdrav življenjski slog.

 

SLOGAN DRUŠTVA:

Slogan »pomoč za samopomoč« pomeni, da vam društvo pomaga osvojiti zdrav življenjski slog z namenom, da si boste potem dolgoročno lahko pomagali sami. Samopomoč je namreč edini pravi recept za dolgoročnost. Še toliko bolj je to pomembno za diabetike, saj bodo na ta način lahko obvladovali diabetes (uravnavanje sladkorja v krvi).